My OctoPrint (nightmare) Setup

My OctoPrint (nightmare) Setup

While I was digging around for 3D printer stuff I came across OctoPrint (and OctoPi). OctoPrint acts as a print server for your printer. So you don’t have to do the SD card shuffle anymore, or waste a power hungry x86 for the task. My printer is not in the same room as my computers so this works a treat. Also, it allows you to monitor the entire process. It also supports a camera to watch the build. Perfect, I have a RPi camera available. I also found a tutorial to allow OctoPrint to support turning relays off and on to control other stuff (lights, the printer itself, etc…).

(Stay with me, this post is a little erratic)

I followed this and it helped me a lot: http://www.joemiketerranella.com/post/158553998358/octoprint4

If you have a cheap eBay Raspberry Pi LCD module you will most likely need to go here http://www.waveshare.com/wiki/3.5inch_RPi_LCD_(A)

For my 3.5″ Inch “RPi LCD” I needed this: wget http://www.waveshare.com/w/upload/7/74/LCD-show-170309.tar.gz sudo apt-get update sudo apt-get upgrade  (needed to get 109mb)

Install the driver and it toggles the mode to LCD display: Note: The Raspberry Pi must be connected to the network, or else the touch won’t work properly for some reason.

Your screen should pop on to show the command line, I also got booted from my SSH session, closed by remote host – as the Pi rebooted.

The OctoPi images runs off Jessie Lite, so there is no GUI which fucking sucks, so we need to install one.

Install lightdm (needed 222mb in downloads)

sudo apt-get install lightdm sudo raspi-config

Boot Options > boot go desktop and login as ‘pi’.

Fuck didn’t work.

https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=66&t=133691

sudo apt-get install --no-install-recommends xserver-xorg sudo apt-get install --no-install-recommends xinit sudo apt-get install raspberrypi-ui-mods  (needed to get 140mb, 315mb used…Jesus…)

try again to…

sudo apt-get install lightdm

startx without lightdm

no go… Fuck.

https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/43847/startx-command-not-found

startx……ok? tossed errors. Lets reboot. pixman.

./scripts/install-desktop  …. didn’t work either.

Black screen and cursor… ugh damn it all. Nothing but fucking grief… Damn you Jessie Lite, and damn you for removing the GUI guts, and while I’m at it damn you OctoPrint for not having the GUI shit either…

https://github.com/foosel/OctoPrint/wiki/Setup-on-a-Raspberry-Pi-running-Raspbian

Use the image that works with the screen, that i still have or ? Well the image is Wheezy so shit, nope. Lets try a new install of Raspbian on a SD card, then add the video driver. Will we get a desktop?

So Jessie (full) and lets try the newest drivers for the screen this time?

I finally got it fucking working, and I am not happy that it took this long, and I am not happy with the unit as a whole. Most likely because I m using an RPiB2 maybe? I have also tried a RPiB and that was soooo fucking slow… to the point it was unusable with a touch screen. Might have been ok for just the OctoPrint server but I didn’t even try it I switched back to the B2 immediately.

So… load the OctoPi image (Jessie lite bastards) and once that is done, do the LCD show bullshit… it should reboot and give you a desktop…

Now the god damn camera wont work…I tried the B no go, tried the B2 no go. Tried the B2 again wtf? Oh maybe I should enable the camera via raspi-config?….wtf no where does it mention that, not anywhere… after i found a forum post saying to enable the camera it finally fucking worked…wtf guys.

Now another fucking problem… the browser. Chromium wont load, requires a kernel upgrade or some bullshit… dude wtf, I just downloaded your “complete” image. Complete my ass, I have to do extra shit then it ain’t fucking complete. Epiphany works but no supports for kiosk mode. Jesus…

Is this fucking worth it??

On top of that I hear transferring files via wifi to the SD card is horribly slow. Most people seem to just stick to using the SD card and use the screen on the printer… all for touch control and a camera…gah.

Three fucking days….solid days so far… trying to get this bullshit working.

So to get chromium to work I had to upgrade the kernel, rpi update….

Which broke the fucking LCD screen….fuck this shit. I give up. I’m going back to square one. reflashing the SD card with OctoPi (Jessie lite) enabling the camera and leaving it as is..no touch screen.

I feel depressed now, and lost three days of my life. Dont make the same mistake… or buy an official RPi screen and a new RPi 3. I would actually recommend a 7″, as the 3.5 is way too small. It doesn’t even fill the whole screen.

 

(Update: this shit was a pain in my ass. I turned out just flashing a straight copy of OctoPi to the card and running it as is. And to correct my mi-information, OctoPrint allows you to transfer files to the Pi or the printer SD card. Going to the Pi is fast, the printers SD card is where it takes FOREVER. Just don’t do it.)

 

OctoPrint and Email Notifier woes

OctoPrint and Email Notifier woes

I have OctoPrint (via OctoPi) setup and I wanted a way to be notified when my print was done without constantly walking into the garage. So I searched the plugins one day and found the Email Notifier.

After I installed it I could not get it to work for the life of me. I followed the instructions of adding my username and password to the keyring but it always produced an error NameError: global name ‘keyring’ is not defined”. Tried some fixes here and there but nothing had worked. So I bailed.

I tried to install the SMS Notifier (Twilio) instead, and that seems to have broken my plugin installation manager. Great. Now whenever I try to install a plugin after I tried to install the SMS Notifier I get the error message about pip not understanding the output or some shit. Great. I have flashed an SD card 2x and tried this twice, it always causes this issue. Damn you SMS Notifier. I have not looked at their Github for a fix yet, so… (Update: it did not break my plugin manager, that was another issue.)

I went back to the Email Notifier, and this time I got it working. I spent some more time digging on the net and found the solution to the issue I had of the keyring not defined. Then… I ran into a different error of yagmail not wanting to send mail via Google because of some reason (it didn’t say exactly) just gave me the generic error code of “send-mail: Authorization failed 534 5.7.14”. Looking that up had no help. But… I did find the answers to my problems and now my Email Notifier is up and running!

I get the error message of there being a new pip version but I have ignored this so far. These are the steps I took to get it working, YMMV.

First make sure that your Google account is setup to allow less secure sign-ins.
https://support.google.com/accounts/answer/6010255

Then SSH into your OctoPrint  and update yagmail then install keyring.

Install yagmail (its probably already installed but hey)

/home/pi/oprint/bin/pip install yagmail[all] --upgrade /home/pi/oprint/bin/pip install keyring --no-deps

Start OctoPrint Python

/home/pi/oprint/bin/python

then

(control+z to exit)

 

Reboot the Raspberry Pi for all the changes to take effect. I tried just restarting OctoPrint but that didn’t work. After the reboot I ran into another issue (of course).

“sending failed. Reason :: send() got an unexpected keyword argument “validate_email”

Modify the file init.py (__init.py__ is how it showed on my system with ls ) found in /home/pi/oprint/lib/python2.7/site-packages/octoprint_emailnotifier  and change the line:

mailer.send(to=emails, subject=subject, contents=body, validate_email=False)

to

mailer.send(to=emails, subject=subject, contents=body)

(here is the fix https://github.com/anoved/OctoPrint-EmailNotifier/issues/41#issuecomment-315799836)

 

Places I found my answers:

https://github.com/anoved/OctoPrint-EmailNotifier/issues/8#issuecomment-187017056
https://github.com/anoved/OctoPrint-EmailNotifier/issues/27#issuecomment-295525220
https://github.com/anoved/OctoPrint-EmailNotifier/issues/27#issuecomment-302890618

I got a 3D printer!!

YES! I finally got one (about a month or two ago), been wanting one for a long time. I did a gig and got some extra funds (mainly, I was able to finally talk the wife into it). So yes, I got a 3D printer!! I did about three days of research and Googling. I had thought I found one and I was about to buy it, then of course, I found another one that caught my eye, it happened to be on sale, so I ended up doing research on that one too. It turned out to be a lot better. Metal body not acrylic. So I ended up with that one. It is a Monoprice Maker Select V2.1, a rebrand of the Wanhao Duplicator i3. A great machine, and very popular which was a factor in my decision. Great community support. Worked great right out of the box, only took about six screws or so to assemble. I did order the MOSFET board to offload the heat bed amperage. Since the board has cheap skinny Chinese traces it is prone to overheat and melt down. I would like to avoid that. The MOSFET does this.

First thing printed…a liver hahah due to my transplant. Then a replacement knob for our Kitchen Aid Mixer. I have tried to print useful things and not dumb trinkets. I don’t want to fill my desk and shelves with plastic knick-knacks. After I printed a few pieces I went straight into printing printer upgrades. The Z-braces were the first thing I printed and it is the best upgrade I have done so far. It shows immediate improvement on your printed items. Of course, now there is a rear Z-brace kit, which I would have done but I do not want to reprint everything and redo the printer. It is solid so as is, so I am leaving it as is.

So far the printer is awesome. I have many plans for it. I  can now print prototypes for my projects and custom boxes for my electronics, this is perfect! I have already started to dabble in creating my own custom “things”.